2013 m. kovo 1 d., penktadienis

Nepalas. Nepažįstamų šalių magija

Nesu buvusi Nepale, tačiau mėgstu domėtis šalimis, kurias planuoju aplankyti, o Nepalas tikrai yra mano "Privalau pamatyti" sąraše. Jis įrašytas tarp Madagaskaro ir Omano, ir ten pateko, nes ne kartą teko skaityti atsiliepimus žmonių, kurie pabuvoję Nepale, pareiškė, kad šioje šalyje gali suprasti ką reiškia patirti tikrą kultūrinį šoką. Norėčiau patirti šį jausmą!



Trumpai apie Nepalą


Išskirtinis Nepalo bruožas - kalnai kalneliai. Apie 80 % šalies teritorijos sudaro kalnai ir kalnagūbriai. Visa šalis patenka į Himalajų ekosistemą, todėl jos geografija ir gamta yra visiškai apspręsta šio faktoriaus. Sakoma, kad 8 iš 10 aukščiausių pasaulio viršukalnių yra Nepale. Dėl to šalyje ypač populiarus kalnų turizmas. Kasmet Nepalas sulaukia vis daugiau alpinizmo mėgėjų ir šiaip turistų, kurie neatsisako progos pamatyti aukščiausio kalno žemėje - Everesto.

Savitumas. Nepalui pavyko išsaugoti mažai pakitusį šalies socialinį, kultūrinį, dvasinį identitetą. Nes iki 1951 metų valstybė buvo uždara monarchinė šalis, kuri tuk retais atvejais įsileisdavo užsienio turistus į šalį. Atvykstamojo turizmo duomenys pradėti fiksuoti tik nuo 1962 m. Pagal juos tais metais Nepale apsilankė 6179 tarptautinių turistų. Nepalo gyvenimas, išskyrus Katmandu ir turistinės sritis, menkai išsivystęs. Tai prietaringų žemdirbių kraštas.

Prietaringumas. Šalyje gyvenimas pilnas atidumo slaptingiems gamtos ženklams. Pavyzdžiui, nepalietis pamatęs ant savo namo stogo nutūpusią varną ją bandys nuginti, nes ji blogą žinią, nelaimę ar net mirtį nešantis paukštis. Nepaliečiai yra prietaringi žmonės. Retai kada išgirsi tikrą nepaliečio vardą. Pasakyti svetimam savo vardą - tarytum pačiam sau pasirašyti nuosprendį, nes tikima, kad blogas žmogus, žinodamas vardą, gali mintimis pakenkti. Todėl žmonės prisistato slapyvardžiais, susigalvotais vardais. Pavyzdžiui, netikri vyrų vardai būna: Haršanathas – Džiaugsmo valdovas, Narendras – Gyvačių valdovas, Bahaduras – Drąsusis. Moterų: Kamala – Švelnioji, Sangita – Muzika, Šantė - Ramybė, o dažniausias pasitaikantis moterų vardas yra Devė – Deivė


Religija. Šalies istorija ir geografija lėmė, kad Nepale susikerta daugybė kultūrų, religijų. Čia gyvena apie 100 etninių grupių,kalbančių daugiau nei 90 kalbų ir dialektų. Mažiau kaip pusė kalbų turi raštą. Daugialypė kultūra šalyje susiformavo, kai XVIII a. šachas Prithvi Narayan suvienijo daugybę smulkių karalysčių ir tautų į vieną. Tačiau kalbant apie religijas, daugiausią tarp žmonių išpažįstamos – induizmas, budizmas, islamas, o jų šešėlyje klesti dar daugybė mažesnių. Gyvuojantis budizmas šalyje tiek susipynęs su induizmo dogmomis, jog nustatyti juos skiriančia ribą beveik neįmanoma. Sakoma, kad retas nepalietis atsakytų į klausimą – kokią religijąjis išpažįsta. Dažnas net nesuvoktų klausimo, nes negi ne vis vien, ką garbini– Šivą, Višnų, Budą ar Bhairavą? Ten, kur susikerta skirtingos kultūros, keičiasi ir religijų plotmė. Stengiamasi pabrėžti, kad Nepale – religijų laisvė, kad jame niekad nebuvo religinės neapykantos, religinių karų, kad visi turį teisę tarnauti tokiam dievui, kokį pasirenką.
Tačiau klestint induizmuišalyje paplitęs žmonių skirstymas į kastas. Nors šalies konstitucija tai draudžia, tačiau Nepale gimęs neliečiamųjų šeimoje kūdikis, negaus jokio išsilavinimo ir ateityje tikėtina dirbs, kaip ir jo tėvai tik sunkiausius, nešvariausius darbus. Taip pat kastų sistema labai svarbi santuokos atveju. Kitaip tariant, gimei santechniku - elektrikes nevesi.
 
Nepalo problemos. Šalis yra viena iš mažiausiai išsivysčiusių ir skurdžiausių valstybių pasaulyje, gyvenanti daugiausiai iš tarptautinės finansinės paramos ir turizmo. Todėl varganai gyvenančiai šaliai, kurios didelė biudžeto dalis formuojama iš turizmo, didelį smūgį ekonomikai sudavė 1996 m. prasidėjęs konfliktas tarp Nepalo karališkosios šeimos ir komunizmą propaguojančių - maoistų partijos narių. Maoistai, siekdami panaikinti monarchinę valdžią ir įvesti komunistinį valdymą, pradėjo išpuolius prieš valdžią ir paprastus gyventojus. Tai išprovokavo pilietinį karą, kuris truko dešimtmetį, t.y. 1996 - 2006 m. Tais metais labai sumažėjo užsienio turistų ir daug oro linijų kompanijų nutraukė savo skrydžius į Nepalą, tačiau maoistų lyderiams panaikinus karaliaus valdymą ir patekus į naujai sukurtą parlamentą, o vienam iš jų net tapus ministru pirmininku, išpuolių šalyje sumažėjo ir dalis skrydžių vėl buvo atnaujinti. Vis dėlto Lietuvos užsienio reikalų ministerijos skelbiamame sąraše iki šiol Nepalas patenka į valstybių, į kurias nerekomenduojama vykti atostogauti kategoriją. Taip pat viena iš daugelio Nepalo problemų - sekso turizmas. Skurdžioje šalyje jaunoms merginoms tenka užsidirbti pigiai pardavinėjant savo kūną užsieniečiams. Taip pat yra paplitęs sekso vergijos verslas. Daug jaunų žmonių ir vaikų apgaule išgabenama dirbti į Indijos viešnamius. Sekso turizmo industrija yra paplitusi visoje pietryčių Azijoje, tai iš ties skaudi tema, tačiau labai pelninga. Kol kas sekso turizmo rojumi yra tituluojamas Tailandas, bet skaičiau, kad Brazilijoje sekso turistųmastai labai sparčiai auga, todėl kas žino, kas kitais metais laimės šį nešlovingą titulą.
 
Lankomiausi miestai. Katmandu - Nepalo sostinė, įsikūrusi prie Bagmati upės. Miestas buvo įkurtas 723 m. piligrimų ir prekybos kelyje ir tik 1769 m. tapo Nepalo karalystės sostinė. Mieste tiek daug šventyklų, jog sakoma, kad čia gyvena daugiau dievų, negu gyventojų. Lankomiausios Katmandu vietos: Durbaro aikštė, Hanumano vartai. Sostinės dauguma gatvių yra negrįstos ir dažnai atrodo, kad nešluojamos, dėl daugybės besimėtančių šiukšlių ir laisvai vaikščiojančių karvių,tad susiruošus į kelionę reikia pasiruošti nesibaigiančiam kultūriniam šokui.Įdomi šalies sostinė ir tuo, kad čia gatvės neturi pavadinimų, o namai – numerių.
Bhaktapur – žinomas kaip gyvo kultūros paveldo miestas arba muziejus po atviru dangumi. Miestas garsėja puikiais puodžių darbais. Čia vyksta tradiciniai festivaliai. Miestas nuo sostinės Katmandu nutolęs apie 12 km. Bhaktapur miestas buvo įkurtas XII a. ir buvo Didžiosios Malų karalystės sostinė iki XV a. Mieste daugybė šventyklų. Bhaktapur senamiestis yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Lankytinos vietos: Karaliaus rūmai – naudoti kaip karaliaus rezidencija iki XVIII a. Šiuo metu čia įsikūrusi Nacionlinė dailės galerija. Changu Narayan –seniausia šventykla Katmandu slėnyje.
Pokhara – tai trečias pagal dydį Nepalo miestas ir svarbus turizmo centras. Iš čia prasideda daugybė maršrutų pėsčiomis po Himalajus. Vienas išgarsiausių maršrutų – tai „Anapurnos žiedas“. Lankytinos vietos: Barahi šventykla – įkurta pačiame Phevos ežero viduryje, Pokharos muziejus, Anapurnos regiono muziejus, Pasaulio taikos stupa.

Maistas. Nepaliečių virtuvė skirtinguose šalies regionuose skiriasi, tačiau dauguma gyventojų tradiciškai valgo lęšių sriubą (daal), virtus ryžius (bhat) ir daržoves, troškintas su kariu (tarkari). Mėsą (paprastai ožkieną arba vištieną) valgo labai retai, dažniausiai esant ypatingoms progoms ar šventėms. Pietinėje šalies dalyje maisto gamybos tradicijose juntama indų įtaka, ošiaurinėje dalyje – tibetiečių. Tradiciškai nepaliečiai nenaudoja stalo įrankių ir valgo dešine ranka.. Nepaliečiai arbatą dažniausiai geria su pienu. Tradicinis alkoholinis gėrimas yra raksi – tai stiprusis alkoholinis gėrimas, primenantis sakę. Dažnai perspėjama, kad ruošiantis kelionei į Nepalą, reikėtų nepamiršti vaistų nuo viduriavimo, nes nors ir maistas būtų pagamintas pačiomis geriausiomis sąlygomis, tačiau jis smarkiai skiriasi nuo mums įprasto lietuviško, todėl gali kilti sunkumų nepasirūpinus vaistais iš anksto.
 
Turistams. Nepalas nėra brangi šalis turistams, nes tiek viešbučiai, tiek maistas, tiek vietinis transportas nereikalauja didelių išlaidų. Tačiau renkantis ypač pigius viešbučius Nepale reikėtų pagalvoti ir apie galimas nemalonias staigmenas, pavyzdžiui, dažną elektros, karšto vandens dingimą ar tarakonų buvimą kambaryje.

Transportas. Automobilių nuoma Nepale yra praktiškai negirdėtas dalykas. Dažniausiai turistai naudojasi taksi paslaugomis, bet būtina nepamiršti prieš važiuojant susiderėti kainą, nes vietiniams ir turistams paslaugos kainos skiriasi, tačiau jos nėra didelės. Vietiniai autobusai Nepale gali būti įdomus nuotykis, kadangi jais važinėja ne tik žmonės, bet kartais ir gyvuliai, pavyzdžiui, ožkos.

Nepalas - magiška šalis, kuri traukia keliautojus kaip magnetas dėl nepaprasto gamtos grožio, kalnų didingumo, savitos kultūrų įvairovės. Tai kraštas, kuriame gali patirti, daugelio žadama, kultūrinį šoką.
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą