2013 m. kovo 2 d., šeštadienis

Everestas. Kiek kainuoja pabuvoti ant pasaulio stogo?

Kiekvienas iš mūsų turime slaptų troškimų. Kartais tai labai paprasti norai, kartais labai rizikingi, tačiau neeiliniai. Ar niekad nesvajojai atsidurti ten kur yra pabuvę tik nedaugelis? Būtent Everesto viršukalnė yra viena iš nedaugelio pasaulio vietų, kurioje gali pasijusti esantis neeilinis, išskirtinis. Ach... smagu svajoti, bet realybė dažniausiai būna sudėtinga. Norint įkopti į aukščiausią pasaulio kalną reikią didelio ir varginančio pasiruošimo. Ne kiekvienas turi tiek jėgų ir noro. Tačiau būna žmonių, kurie negali gyventi nepatyrę ekstremalių išbandymų ir neišmėginę savo ištvermės sudėtingose situacijose. Būtent ši žmonių kategorija tikrai neatsisakytų kopimo į Everestą. Nors tai ir labai pavojinga. Kasmet atsiranda drąsuolių, kurie ryžtasi šiam žygiui. Vieniems pasiseka, kitiems - ne. Skaičiau, kad 10 įkopusių žmonių tenka vienas miręs pakeliui į Everestą, o keliautojai kopdami į viršukalnę pamato ne vieną lavoną, kuris ten guli ne vienerius metus. Bet žmogui, kuriam svarbiausiai yra patirti ko didesnį adrenalino pojūtį, ar tai svarbu? Ką reiškią tas jausmas, po visko, kai atrodo esi nenugalimas, galingas, gali trumfuoti nugalėjęs priešiškas gamtos jėgas. Įveikus sunkumus ir pasiekus kelionės tikslą gali pajusti tikrą nirvaną. Viliojančiai skamba. Tačiau pabuvoti ant pasaulio stogo - Everesto, reikia ne tik gero pasiruošimo, bet ir storos piniginės.



Everesto bazinių stovyklų žemėlapis
Aukščiausias pasaulio kalnas stūkso Nepalo - Tibeto pasienyje. Dažniausiai kelionę į Everestą pradedama Nepale. Į kalną kopiama du kartus per metus: gegužės mėnesį prieš prasidedant vasaros masonams ir kartais rudenį, spalio - lapkričio mėnesiais. Everestas laikomas aukščiausiu kalnu (8848), tačiau ne pačiu pavojingiausiu. Nepale esantis Anapurnos kalnas - dešimtas pagal dydį pasaulyje, laikomas vieniu pavojingiausiu, nes į jį sugebėjo užkopti tik 130 žmonių, o mirtingumas čia siekia net 40 procentų. Didžiausią pavojų alpinistams kelia dažnos lavinos ir nenuspėjamos orų sąlygos, o Everesto mirtingumo lygis iki 1990 metų buvo 37%, o pastaraisiais metais nukrito iki - 4%.

Nepale yra daug įsikūrusių kelionių agentūrų, kurios siūlo neeilinius, įspūdingus, daug asmeninio pasiruošimo reikalaujančius ir pavojingus žygius į Everesto viršūnę. Viena iš tokių yra Nepale veikianti "Nepal expeditions" kelionių agentūra. Ji siūlo 60 dienų kelionę su minimaliu pasiruošimu į Everesto viršūnę. Kaina asmeniui - 23 000 $, tačiau jei susidaro 5 - 7 žmonių grupė kaina mažėja, tada asmeniui - 19 500 $. Į kelionės kainą įskaičiuota penkios naktys Katmandu trijų žvaigždučių viešbutyje, būtiniausia įranga kopiant į kalną, maistas kelionės metu, vienas šerpas ir jakas. Tačiau kelionė į Katmandu, sveikatos draudimas ir dar keli mokesčiai nėra įskaičiuoti. Šiek tiek dar paieškojus radau kelias kelionių agentūras, kurios siūlo aplankyti Everesto viršūnę už 10 000 $, bet į šią kainą nėra įskaičiuotas apgyvendinimas Katmandu mieste, šerpo ir jako paslaugos bei dar keli mokesčiai, kurie yra įskaičiuoti į brangesnę kainą. Tačiau tai pigiausias variantas, nes pats rinkdamas apgyvendinimą ir kitas paslaugas - gali sutaupyti. Taigi, jei susiruošei aplankyti pasaulio stogą, tau reikės (per daug neišlaidaujant ir netaupant) ~ 25 000$. Yra ir prabangesnių pasiūlimų. Visas sudarytas kelionės paketas, nuo batų iki vedlio bei apgyvendinimas prabangiame Katmandu viešbutyje, kainuoja apie 60 000 $. Pasirinkimo netrūksta. Tačiau rengiantis tokiai kelionei, svarbu turėti  ne tik didelę sumą banke, bet ir gerą asmeninį pasiruošimą, kuris gali trukti ne vienerius metus.


 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą