2012 m. rugpjūčio 15 d., trečiadienis

Kinijos Liaudies Respublika


Pabuvoti Kinijoje, tai kaip atsidurti produktyviame skruzdėlyne. Ten tūkstančiai mažyčių skruzdėlyčių zuja, lekia, garsiai kalba, čepsi, siurbia, raugėja, spjaudosi, miega kur papuola: mašinoje, ant lentos statybų aikštelėje, ant motociklo sėdynes (niekad nemanau, kad tai įmanoma, kol savom akim nepamačiau) ir vis dėlto, tai nuostabi šalis, kuriai negali likti abejingas!
Kinijos turtas - savita kultūra, kuri formavosi tūkstantmečiais ir mums europiečiams tikra egzotika, tačiau ne visada suprantama.
Kinai tikri verslininkai - prekybininkai. Nors mažai ką patys sukuria, tačiau gamina viską, turbūt nėra pasaulyje tokio daikto, kurio kinas negalėtų nukopijuoti ir pateikti plačiajai rinkai. Kažkur skaičiau, kad kinų studentai studijuodami menų akademijoje, gali puikiausiai nukopijuoti garsiausius pasaulio menininkų darbus, kruopštumo jiems netrūksta, bet kai tenka patiems kažką sukurti, tik nedaugelis sugeba pasireikšti. Šį fenomeną aiškino tuo, kad kinų tauta nuo seno buvo mokoma būti paklusniais, nuolankiais, žinoti savo vietą, per daug neišsišokti, nebandyti išsiskirti iš minios, nes taip buvo lengviau tokią galybę žmonių suvaldyti ir kontroliuoti, pradžioje imperatoriams, o paskui komunistų partijai. Dėl to žmogaus individualumas, kuris pasireiškia kūryboje, nukentėjo. Jis nebuvo skatinamas.
Ir šio metu vienpartiniai stabai siekdami išvengti galimų neramumų, tokių kaip musulmoniškose kraštuose, uždraudė Kinijos teritorijoje naudotis facebook'ą, kad žmonės nesivienytų masiniams protestams ir nekeltų grėsmės partijai. Taip pat Kinijoje neveikia twitter ir you tube.

Kas nežino garsiosios D. Orvelo "Gyvulių ūkis" frazės "Visi gyvuliai yra lygus, bet kai kurie gyvuliai lygesni už kitus"? Taip, Jūs teisūs, Kinijos komunistų partijai, tai tikslus apibūdinimas. Ten kur karaliauja komunistų partijos elitas, bet koks verslas, kuris yra pelningas - mylimas. Vienas kinų verslininkas man pasakė, kad Kinijoje ne taip kaip Singapūre, visus įstatymus galima apeiti, tik reikia turėti pinigų ir biurokratija tau padės. Remiantis 2006m. atliktu tyrimu (www.chinadigitaltimes.net), 90 % Kinijos milijardierių, skaičiuojant Kinijos juanias (1lt - 2.25cny), yra Komunistų partijos vadovų vaikai!
Tačiau kaip ten bebūtų... Kinija - nuostabi šalis turinti savitą kultūrą ir šiuolaikinį požiūrį į gyvenimą.

Tai šalis kupina paslapčių, jėgos ir žavesio. Vieta, kurią verta pamatyti ir suprasti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą